Beste huisonderwijsouder,
Met trots stel ik jou mijn huisonderwijsagenda voor. Deze agenda kwam tot stand door een mix van jarenlange ervaring in het onderwijs en de talloze ondersteuningsgesprekken met huisonderwijsouders. De agenda helpt je niet alleen om alles doorheen het jaar goed bij te houden, maar ook om je verklaring voor huisonderwijs op te bouwen en een visie te ontwikkelingen voor je huisonderwijsjaar.
Met dit alles wil ik voor jou, huisonderwijsouder, een groot deel van de stress wegnemen zodat je tenvolle kan genieten van je huisonderwijs en je steeds weet dat je op dit waardevolle document kan terugvallen bij inspectie (oef!)
Hoe doen we dat?
-
De reflectievragen helpen je nadenken over je komende huisonderwijsjaar en zijn een prima voorbereiding op het invullen van de verklaring voor huisonderwijs!
-
In deze planner heb je steeds de Vlaamse eindtermen bij de hand! Je kan ze raadplegen bij het plannen van je huisonderwijs of gebruiken als evaluatietool. Bij iedere eindterm is er een kleine blanco ruimte waar je een uitgevoerde bijhorende activiteit kan noteren. Bijvoorbeeld: “Lichamelijke opvoeding - 1.24 De leerlingen kunnen ongeremd en spelend bewegen in het water” -> wekelijks bezoek aan het gemeentelijk zwembad tijdens de herfst en winter op zaterdag.” Je kan deze eindtermenevaluatie koppelen aan de maandelijkse reflectie. In april kan je dan eens nagaan waar er nog blanco ruimtes zijn en aan welke je daarvan extra aandacht zal geven binnen je huisonderwijs.
-
Het weekrooster zorgt voor een kapstok in jullie huisonderwijs. Natuurlijk kan er eens afgeweken worden, maar een basisstructuur zorgt voor houvast, ritme en vooruitgang
-
De jaarplanning kan je gebruiken voor het noteren van je thema’s, huisonderwijsuitstapjes en het plannen van vakanties/huisonderwijspauzes.
-
In de agenda is er maandelijks plaats voor notitie. Hier kan je bevindingen over je zoon/dochter noteren, acties die je wilt ondernemen, aanpassingen in je huisonderwijs, enzovoort.
-
Er is een maandelijkse bewaarpagina voor tickets, bv. bibliotheek, zwembad, theater, cinema, ...
-
De dagelijkse agenda biedt je de ruimte om per leergebied je huisonderwijs te noteren. Niet alle leergebieden moeten dagelijks aan bod komen! Geef je Frans of godsdienst, dan kan je dit bij overige activiteiten noteren, alsook speelafspraakjes, bezoekjes bij oma, bouwen met lego,...Ook is er plaats om je kind te betrekken in het bijhouden van het huisonderwijs. Een eigen neerslag door het kind kan hen ook helpen om een goede reflectiehouding aan te nemen en zijn tevens eindtermen ‘Nederlands’ en ‘leren leren’.
​
Je ziet, er is werkelijk aan alles gedacht!
​
​
Bestel hem nu in de webshop!
​