top of page
bgImage
bgImage

Je kinderen thuis lesgeven...

Thuisonderwijs... het begint te kriebelen... maar je zit nog met zoveel vragen...

"Hoe plan ik mijn dag? Waar vind ik informatie? Welke boeken gebruik ik? Hoe zorg ik voor voldoende sociale contacten? Welke vormen van huisonderwijs zijn er? Hoe maak ik een project op maat van mijn kind? Hoe kies ik mijn leerplandoelen? Hoe houd ik bij wat mijn kind leert? Hoeveel tijd besteed ik best per dag aan ons thuisonderwijs?..."

Bij De Huisjuf kan je terecht voor ondersteuning van jouw thuisonderwijs!

Workshop en lezingen

 • Infosessie huisonderwijs
  Infosessie huisonderwijs
  Sat, Jun 29
  Wevelgem
  Jun 29, 2024, 10:30 AM – 12:00 PM
  Wevelgem, Vanackerestraat 47, 8560 Wevelgem, Belgium
  Jun 29, 2024, 10:30 AM – 12:00 PM
  Wevelgem, Vanackerestraat 47, 8560 Wevelgem, Belgium
  Huisonderwijs, zou dat iets voor ons zijn?

Verschillende vormen van ondersteuning

Opstartgesprek

Een persoonlijk gesprek waarbij je uitgebreid uitleg krijgt over het geven van thuisonderwijs en waar je ook al je (praktische) vragen kan stellen, dit kan in mijn praktijk of online.

Tarief: 55 euro voor een (online) gesprek van 1 uur.

Wil je liever op je eigen tempo op een gestructureerde manier deze informatie doorlopen, dan is de online thuisonderwijcursus misschien iets voor jou. https://www.dehuisjuf.be/online-cursus 

 

Invullen 'aanvraag huisonderwijs'

Vind je het toch best spannend om de 'aanvraag voor huisonderwijs' zelf in te vullen? Ik help je graag! We houden een online gesprek van ongeveer 1 uur. Op basis van ons gesprek maak ik een document op waarmee je je aanvraag kan invullen. 

Tijdens het gesprek is er ook ruimte om advies te vragen rond je thuisonderwijs. 

Tarief: 50 euro voor 1 aanvraag (Indien je meerdere leerplichtige kinderen hebt, komt er 5 euro per kind bij.)

 

Online cursus 'Starten met huisonderwijs'

De online cursus is een gids doorheen het Vlaams huisonderwijslandschap. Stap voor stap wordt er uitleg gegeven rond de wetgeving, de sociale contacten en het praktisch vormgeven van je huisonderwijs. Er worden tips en bouwstenen aangereikt waarmee jij je huisonderwijs kan vormgeven. 

Tarief: 88 euro

Korte ondersteuning

Loop je ergens tegenaan in het geven van je thuisonderwijs, didactisch en/of socio-emotioneel, dan kan je gebruik maken van de korte ondersteuning. In een online gesprek van 15 minuten overlopen we je vraag en geef ik je tips mee.

Tarief: 15 euro

Uitgebreid ondersteuningsgesprek

Voor een uitgebreid ondersteuningsgesprek nodig ik je graag uit in mijn praktijk. In zo'n gesprek gaan we samen kijken hoe we het thuisonderwijsjaar van je kind concreet kunnen vormgeven. We maken samen een plan op per leerdomein, bekijken welk materiaal er aangekocht kan worden en geef ik tips en advies mee passend op de gekozen leerinhouden. 

Tarief: 50 euro (1 uur)

Lesjes

Als thuisonderwijzer kan het soms een uitdaging zijn om een structuur in de leerinhouden ("lesjes") te vinden. Wat bied ik aan? Hoe lang moet ik hierop oefenen? Hoe breng ik het aan? Als thuisonderwijzer kan je dit natuurlijk zelf in handen nemen, maar soms kan het ook fijn zijn om hierbij hulp te krijgen of om het even aan iemand anders over te laten. Daarom kan je bij de huisjuf  "lesjes" aanvragen (begeleiding kind). De sessie duurt 45 minuten en bestaat uit 35 minuten werken met het kind en 10 minuten bespreking met de ouder. Indien gewenst kan er een plan meegegeven worden voor thuis. Volgende leerdomeinen van het kleuter- en lager onderwijs kunnen gekozen worden: wiskunde, Nederlands, Frans, wereldoriëntatie en r.k.- godsdienst. (of een combinatie)

Tarief: 35 euro per sessie

Huisklas

De huisjuf organiseert een huisklasje op woensdagnamiddag en vrijdag.

 

Enkele troeven:​

 • Het is een eenvoudige manier om tegemoet te komen aan de sociale behoeften van je kind.

 • Op basis van verbindend communiceren, zonder straffen en belonen.

 • Een dagprogramma met de aandacht voor de ontwikkeling van hoofd, hart en handen. (de kinderen worden niet verplicht om aan de geleide activiteiten deel te nemen, maar krijgen steeds de kans om aan te sluiten)

 • De nadruk ligt op het samen-zijn.

 • Kindgericht

 • Terug naar een natuurlijk vorm van leren waar jong en oud leren van elkaar.

 • En dit in een warme en huiselijke sfeer.

Hieronder vind je alvast tips die je op weg helpen.

Thuisonderwijs is een mooie manier om dichtbij je kinderen te zijn terwijl je hen helpt goed ontwikkelde tieners en volwassenen te worden. Het biedt je de gelegenheid om het onderwijs op maat te maken zodat het goed past bij je kinderen, je levensstijl en waar je in gelooft. Thuisonderwijs geeft je kinderen ook een veilige thuisbasis terwijl ze de mensen en plekken om hen heen verkennen. Met de mogelijkheid het onderwijs aan je kind te individualiseren kun je hen een levenslange liefde voor het leren meegeven.

En de sociale ontwikkeling dan?

Het heet dan wel ‘thuisonderwijs’ maar in de praktijk gaan de ouders vaak met de kinderen op pad. Bijvoorbeeld naar musea, speeltuinen, natuurexcursie maar ook de supermarkt, bakker,... De wereld is het klaslokaal! Thuisonderwijzende gezinnen organiseren ook regelmatig ontmoetingen met elkaar (via facebookgroepen). Zij hebben ook veel meer tijd voor verschillende clubs, sporten en muziekles. Dit beantwoordt wellicht ook gelijk de veelgestelde vraag of kinderen wel een goede afspiegeling van de samenleving krijgen. Juist door buiten het klaslokaal te zijn, krijg je veel meer mee van de samenleving en zie je mensen met verschillende achtergronden.

Tips

 • Je kunt de kerndoelen van het basisonderwijs online vinden.
 • Omdat je kinderen meer tijd hebben om te leren dan op een gewone school, kan je activiteiten buiten de boeken proberen te organiseren, zoals het leren van een nieuwe taal, of vaardigheid. Daarmee krijgen ze een bredere opvoeding.
 • Zoek hulp van buiten als dat nodig is. Als er een onderwerp is waar je niet genoeg van weet, huur dan eens een leraar in, of laat een vriend met meer kennis over het onderwerp er over komen vertellen.
 • Bezoekjes aan de bibliotheek zullen een manier van zelfstudie bevorderen, iets wat kinderen op gewone scholen vaak minder ontwikkelen. Het ontwikkelt ook de liefde voor lezen. Je kind zal je zeker dankbaar zijn.
 • Zorg dat je genoeg leuke excursies organiseert, zoals naar botanische tuinen, boerenmarkten, het vliegveld, het postkantoor, e.d. Omdat je kind de volle aandacht van zijn leraar krijgt, zal hij veel leren van deze uitstapjes.
 • Geef ieder kind zijn eigen bibliotheekpas. Wekelijkse bezoekjes aan de bieb zijn een geweldige manier om de interesse in leren en lezen op te wekken. Er zijn veel geweldige boeken voor kinderen, en de bibliotheek is een fantastische bron van materialen om aan je lessen toe te voegen. Ook bieden veel bibliotheken wekelijkse voorleesuurtjes en andere programma's voor kinderen (en een gelegenheid om andere kinderen te ontmoeten).
 • Wees een leuke leraar. Thuisonderwijs zal slecht uitpakken voor zowel jou als je kinderen als je boos en gefrustreerd raakt door de dagelijkse stress. Zorg goed voor jezelf, neem dagelijks de tijd om op te laden en wees voorbereid op de vele verantwoordelijkheden die je rol als ouder en leraar in zullen houden.
 • Wees flexibel. Als jij en je familie overspannen dreigen te raken, te veel thuis zitten, of de dagelijkse lessen zat zijn, ga dan op excursie! Doe iets leuks als familie, zoals een museum bezoeken, een picknick organiseren of gaan varen. Niet elke dag zal precies zo gaan als gepland, en ziekte of noodgevallen kunnen thuisonderwijs ook onderbreken. Sta open voor verandering.

Maar pas op...

 • Wees voorzichtig als je traditionele leerboeken gebruikt. Deze programma's hebben voordelen, maar zijn niet geschikt voor alle leerstijlen en kunnen de negativiteit van een gewone school in je huis brengen. Let er op dat je een methode aanpast aan de behoeften en doelstellingen van jouw familie.
 • Negeer de wetgeving wat betreft thuisonderwijs niet.
 • Vergelijk je kinderen niet met anderen. Jouw kind heeft meer tijd, meer dagen in het jaar en meer kansen om te leren dan kinderen die naar school gaan. Geniet van de veelzijdigheid van dat privilege en maak je niet druk hoe hij/zij zich verhoudt tot kinderen die naar school gaan.
 •  De kansen voor zowel educatieve als sociale activiteiten zijn zo groot dat jij en je kinderen misschien overweldigd raken als je alles wilt doen. Beslis wat je denkt dat het belangrijkst is, en wat je kinderen het leukst zullen vinden, en blijf daarbij.
bottom of page