top of page
bgImage
bgImage

Je kinderen thuis lesgeven...

Thuisonderwijs... het begint te kriebelen... maar je zit nog met zoveel vragen...

"Hoe plan ik mijn dag? Waar vind ik informatie? Welke boeken gebruik ik? Hoe zorg ik voor voldoende sociale contacten? Welke vormen van huisonderwijs zijn er? Hoe maak ik een project op maat van mijn kind? Hoe kies ik mijn leerplandoelen? Hoe houd ik bij wat mijn kind leert? Hoeveel tijd besteed ik best per dag aan ons thuisonderwijs?..."

Bij De Huisjuf kan je terecht voor het (online) coachen van jouw thuisonderwijs!

Diensten

Bekijk onze diensten hieronder

(Online) gesprek

Een persoonlijk gesprek waarbij je uitgebreid uitleg krijgt over het geven van thuisonderwijs maar waar je ook al je (praktische) vragen kan stellen, dit kan in mijn praktijk of online. (momenteel enkel online)

Tarief: 40 euro voor een (online) gesprek van 1 uur.

Invullen 'aanvraag huisonderwijs'

Vind je het toch best spannend om de 'aanvraag voor huisonderwijs' zelf in te vullen? Ik help je graag! We houden een online gesprek van ongeveer 1 uur. Op basis van ons gesprek maak ik een document op waarmee je je aanvraag kan invullen. 

Tijdens het gesprek is er ook ruimte om advies te vragen rond je thuisonderwijs. 

Tarief: 45 euro voor 1 aanvraag (Indien je meerdere leerplichtige kinderen hebt, komt er 5 euro per kind bij.)


Online cursus 'Starten met huisonderwijs'

Een online cursus die je stap per stap begeleidt in de opstart van je thuisonderwijs. Vanuit jarenlange ervaring van een leerkracht met een passie voor thuisonderwijs, verbindend ouderschap en natuurlijk opvoeden. Een traject die aandacht heeft voor jóuw kind, jouw gezin & een liefde voor leren. 

Tarief: 88 euro

Videocoaching.

Heb je enkele vragen van dingen waar je tegenaan loopt tijdens het geven van je thuisonderwijs, didactisch en/of socio-emotioneel, dan kan je gebruik maken van de videocoaching. Je stelt je vragen via mail (info@dehuisjuf.be) en dan krijg je van mij een videoboodschap terug met het antwoord op je vragen.

Tarief: 15 euro

Hieronder vind je alvast tips die je op weg helpen.

Thuisonderwijs is een mooie manier om dichtbij je kinderen te zijn terwijl je hen helpt goed ontwikkelde tieners en volwassenen te worden. Het biedt je de gelegenheid om het onderwijs op maat te maken zodat het goed past bij je kinderen, je levensstijl en waar je in gelooft. Thuisonderwijs geeft je kinderen ook een veilige thuisbasis terwijl ze de mensen en plekken om hen heen verkennen. Met de mogelijkheid het onderwijs aan je kind te individualiseren kun je hen een levenslange liefde voor het leren meegeven.

En de sociale ontwikkeling dan?

Het heet dan wel ‘thuisonderwijs’ maar in de praktijk gaan de ouders vaak met de kinderen op pad. Bijvoorbeeld naar musea, speeltuinen, natuurexcursie maar ook de supermarkt, bakker,... De wereld is het klaslokaal! Thuisonderwijzende gezinnen organiseren ook regelmatig ontmoetingen met elkaar (via facebookgroepen). Zij hebben ook veel meer tijd voor verschillende clubs, sporten en muziekles. Dit beantwoordt wellicht ook gelijk de veelgestelde vraag of kinderen wel een goede afspiegeling van de samenleving krijgen. Juist door buiten het klaslokaal te zijn, krijg je veel meer mee van de samenleving en zie je mensen met verschillende achtergronden.

Tips

  • Je kunt de kerndoelen van het basisonderwijs online vinden.
  • Omdat je kinderen meer tijd hebben om te leren dan op een gewone school, kan je activiteiten buiten de boeken proberen te organiseren, zoals het leren van een nieuwe taal, of vaardigheid. Daarmee krijgen ze een bredere opvoeding.
  • Zoek hulp van buiten als dat nodig is. Als er een onderwerp is waar je niet genoeg van weet, huur dan eens een leraar in, of laat een vriend met meer kennis over het onderwerp er over komen vertellen.
  • Bezoekjes aan de bibliotheek zullen een manier van zelfstudie bevorderen, iets wat kinderen op gewone scholen vaak minder ontwikkelen. Het ontwikkelt ook de liefde voor lezen. Je kind zal je zeker dankbaar zijn.
  • Zorg dat je genoeg leuke excursies organiseert, zoals naar botanische tuinen, boerenmarkten, het vliegveld, het postkantoor, e.d. Omdat je kind de volle aandacht van zijn leraar krijgt, zal hij veel leren van deze uitstapjes.
  • Geef ieder kind zijn eigen bibliotheekpas. Wekelijkse bezoekjes aan de bieb zijn een geweldige manier om de interesse in leren en lezen op te wekken. Er zijn veel geweldige boeken voor kinderen, en de bibliotheek is een fantastische bron van materialen om aan je lessen toe te voegen. Ook bieden veel bibliotheken wekelijkse voorleesuurtjes en andere programma's voor kinderen (en een gelegenheid om andere kinderen te ontmoeten).
  • Wees een leuke leraar. Thuisonderwijs zal slecht uitpakken voor zowel jou als je kinderen als je boos en gefrustreerd raakt door de dagelijkse stress. Zorg goed voor jezelf, neem dagelijks de tijd om op te laden en wees voorbereid op de vele verantwoordelijkheden die je rol als ouder en leraar in zullen houden.
  • Wees flexibel. Als jij en je familie overspannen dreigen te raken, te veel thuis zitten, of de dagelijkse lessen zat zijn, ga dan op excursie! Doe iets leuks als familie, zoals een museum bezoeken, een picknick organiseren of gaan varen. Niet elke dag zal precies zo gaan als gepland, en ziekte of noodgevallen kunnen thuisonderwijs ook onderbreken. Sta open voor verandering.

Maar pas op...

  • Wees voorzichtig als je traditionele leerboeken gebruikt. Deze programma's hebben voordelen, maar zijn niet geschikt voor alle leerstijlen en kunnen de negativiteit van een gewone school in je huis brengen. Let er op dat je een methode aanpast aan de behoeften en doelstellingen van jouw familie.
  • Negeer de wetgeving wat betreft thuisonderwijs niet.
  • Vergelijk je kinderen niet met anderen. Jouw kind heeft meer tijd, meer dagen in het jaar en meer kansen om te leren dan kinderen die naar school gaan. Geniet van de veelzijdigheid van dat privilege en maak je niet druk hoe hij/zij zich verhoudt tot kinderen die naar school gaan.
  •  De kansen voor zowel educatieve als sociale activiteiten zijn zo groot dat jij en je kinderen misschien overweldigd raken als je alles wilt doen. Beslis wat je denkt dat het belangrijkst is, en wat je kinderen het leukst zullen vinden, en blijf daarbij.
bottom of page